pelet

Koliko smo svjesni zagađenja unutrašnjih prostorija koje prouzrokuje grijanje? Ekološko grijanje sve popularnije u našem regionu

U godišnjem smo dobu kada zagrijavamo prostore u kojima živimo i boravimo, a koliko pri tome razmišljamo o našem zdravlju? Jesmo li uopšte svjesni zagađenja zraka u zatvorenim prostorijama koji uzrokuje loženje i drugi tradicionalni načini zagrijavanja unutrašnjih prostorija?

Kvalitet vazduha u zatvorenim prostorijama ima značajan uticaj na zdravlje ljudi. Reagovanje ljudi na izloženost unutrašnjem aerozagađenju zavisi od starosne dobi, zdravstvenog stanja organizma i individualne osjetljivosti na pojedine polutante, objavljeno je u studiji Medicinskog fakulteta Niš i Instituta za zaštitu zdravlja Niš, pod nazivom “Uticaj unutrašnjeg aerozagađenja na pojavu respiratornih simptoma i bolesti” .

Način grijanja u prostorijama je jako bitan za emisiju nekih polutanata nebiološkog porijekla. Sagorjevanjem fosilnih goriva, kao što su ugalj i drva, oslobađa se velika količina ugljen monoksida, čestica, azotnih oksida i drugih organskih jedinjenja.

Štetnost dima koji se oslobađa prilikom sagorevanja drva dokazana je na eksperimentalnim životinjama, kod kojih je uočen niz respiratornih simptoma, zapaljenje, skvamozna metaplazija na epitelu laringsa, kao i alveolarne hiperplazije sa velikim brojem makrofaga.

Djelovanje unutrašnjeg aerozagađenja na zdravlje može se ispoljiti neposredno poslije izloženosti ili tek poslije nekoliko godina, u vidu prisutnih simptoma ili bolesti.

Alternativa ovom po zdravlje štetnom načinu zagrijavanja jeste ekološko grijanje uz korištenje obnovljivih izvora energije koje je i na našem podneblju sve popularnije. Radi se o kotlovima koji su prilagođeni za centralno zagrijavanje objekata na ekonomičan i pouzdan način grijanja koji poštuje okoliš i kompatibilan je sa njihovim načinom života. Gorivo koje se koristi za zagrijavanje je drveni pelet, proizveden iz prešanog usitnjenog drveta ili piljevine. Na području našeg regiona, te trinaest evropskih zemalja, prepoznat je bh. brend EKOLINE Kovankompanije Kovan M.I. doo iz Gračanice koja proizvodi savremene kotlove na biomasu pelet, kamine na zrak, kamine na sistem centralnog grijanja i solarne kolektore.

kamin 01

EKOLINE proizvodi zadovoljavaju sve evropske standarde u pogledu tehničkih karakteristika, kao i najviše standarde zaštite okoliša, a po svojim tehničkim karakteristikama, pristupačnim cijenama i efikasnim servisom, dostupni su domaćim kupcima, a najvažnije od svega jesu brojne pozitivne reakcije dosadašnjih korisnika koji zimu ispraćaju čistih, nezačađenih zidova i nenarušenog zdravlja.

kamin 02 kamin 03