Kovan 012

Koja je filozofija grijanja na biomasu pelet? BiH ima svoje predstavnike u proizvodnji peleta na evropskom tržištu

I u Bosni i Hercegovini je sve veći prelazak na ekološko zagrijavanje na biomasu pelet. Pored brojnih prednosti kojima beneficira naše zdravlje ovim savremenim sistemom grijanja, također važni čimbenici su i finansijska ušteda, te ispraćanje zime čistih i nezačađenih zidova.

Na bh. tržištu postoji manji broj firmi koji se bave proizvodnjom kotlova na biomasu pelet, dok je kompanija Kovan M.I. doo iz Gračanice sa svojim brendom EKOLine Kovan postala ne samo bh. nego i regionalni prvak u ovom poslu.

Kovan 003 Kovan 007Kovan 005

Ova kompanija zapošljava preko 180 radnika koji svakodnevno rade kako bi njihovi savremeni i prije svega bh. proizvodi zadovoljili potrebe u već trinaest zemalja Evrope.

O peletu EKOLine Kovan

Pelet čine mali valjci presovane piljevine koja se dobiva ostacima obrade drva, sušenog i presanog. Pelet je izvor prirodne, čiste energije, jer ne sadži hemijske aditive i ljepila.

Kovan 009 Kovan 010

Sušenjem se maksimalno smanjuje vlažnost što osigurava odlično sagorijevanje i visoku energetsku vrijednost. Uticaj peleta na okoliš je minimiziran, jer se normalna količina ugljičnog dioksida emitiranog u atmosferu ne povećava.

Kovan M.I. doo se danas može pohvaliti ne samo time da tehnologijom zadovoljava europske standarde nego i da se pripremio za gradnju najsavremenijih tvornica za preradu biomase i proizvodnju peleta, ugrađujući visokosofticifiranu opremu i poštujući potpunu automatizaciju rada.

Naravno, uz pelet kompanija Kovan M.I. proizvodi i savremene kotlove na biomasu pelet, kamine na zrak, kamine na sistem centralnog grijanja i solarne kolektore.

Više o kompaniji Kovan i njihovim drugih proizvodima saznajte na stranici www.kovan.baKovan 011Kovan 004Kovan 006Kovan 008

Izvor: Trafika.ba